Jaap Wagemaker, citaten en uitspraken van de kunstenaar
vertaling en redactie: Fons Heijnsbroek

Wagemaker, Jaap (1906-1972)


Ik heb hier op mijn atelier veel zogenaamde primitieve kunst uit Afrika, uit OceaniŽ. Die dingen boeien mij enorm. De vormen zijn vaak erg sterk en die eenvoudige kleuren vind ik prachtig, zandkleuren, rood en zwart.. Men spreekt wel van primitieve kunst maar dat woord haat ik. Er schuilt een magische kracht en nog grotere vrijheid in deze kunst, een kracht en een wijsheid die ik in mijn werk ook ben gaan zoeken.

Tijdens het werken controleer ik voortdurend. Op momenten laat ik me gaan, speel met vorm en materie, maar iedere keer komen er momenten dat ik de zaak rustig bekijk.. ..eigenlijk een wisseling van werken en bekritiseren.

Alles is natuur, ook een oud stuk trottoir, een oud stuk muur, of wolken als u wilt, of een stuk van zand, landschap of strand. Maar dan de dingen van dichtbij bekeken; de structuur, de opbouw, van de dingen.(zie ook Tapies, fh

Een schilderij ontstaat, er is niet altijd een bepaald uitgangspunt.. .Er is niet altijd een directe aanleiding, dat is dan meer een onderbewuste aanleiding omdat je een soort accu bent, je neemt alles op wat je om je heen ziet.

In mijn werk is materie het centrale punt, vanuit die materie laat ik het kunstwerk ontstaan, ook geestelijk, spiritueel, zodat er een verbinding komt tussen de materie en de geest van het schilderij, de inhoud.(zie ook Braque, fh)

Wat mij boeit is de vorm en de kleur van de materie die de ruimte begrenst en een gespannen leegte doet ontstaan.

Ik had het gevoel dat er een schilderkunst mogelijk moest zijn die meer adem heeft en waardoor je het gevoel van ruimte kan overbrengen.. ..geen ruimte die gesuggereerd wordt door een perspectief of een horizon, maar een echte schilderkunstige ruimte in het platte vlak.(vgl ook Fontana, fh)

Ik schilder met de elementen van de natuur naar de natuur.

Het merkwaardige is dat ik vaak dingen gemaakt heb, die ik van tevoren nooit had gezien,. ..toeval misschien, maar je kunt het ook intuÔtie noemen. Ik ben bijvoorbeeld veel eerder op de maan geweest dan welke astronaut ook.

Vormen en structuren interesseren mij enorm. Zo heb ik in mijn laatste vakantie in een helikopter boven Napels gevlogen. Dat was fantastisch.. ..Je bent op zulke reizen net een soort accu die zich oplaadt.
stuur een e-mail
.